Nostaligitripp

Något nostalgisk efter att ha läst “On the edge, the spectacular rise and fall of Commodore” tänkte jag vrida tillbaka klockan ett slag:

Way back, under mitten av 80-talet väcktes mitt intresse för programmering när jag hittade en bok om BASIC för ABC800 hemma hos min pappa. Vi hade ett gammat TV-spel, en Atari 2600 som jag och brorsan brukade spela på i timtal, men jag fascinerades desto mer av det mystiska BASIC-språket och fick äntligen börja knappa när familjen utökades med en begagnad Commodore C64. Förutom att spela och programmera BASIC, utövade jag konststycket att rita bilder med joystick i Koala-Paint – hyfsat tidsödande. Efter några år med den kära gamla brödburken, fick jag för första gången se en Amiga i action på Computer Center i Malmö. Grafiken och ljudet var brutalt överlägset, jag var helsåld och började genast att spara pengar. Det dröjde dock något år innan brorsan och jag blev lyckliga ägare av en Amiga. Då hade vi flyttat ut från Malmö och precis blivit tonåringar, men lyckligtvis fanns det fler glada Amigaägare i grannskapet att byta grejer med. Jag hängde nästan jämt hos min ett år äldre bästa kompis, som kunde en massa om elektronik, så det dröjde inte länge innan vi började hacka 68000. Vi fascinerades av Amiga demo-scenen, så vi startade en egen liten grupp tillsammans med några kompisar och började gjorde en massa små projekt, det mesta är förmodligen är borta med vinden. Förutom programmering, ritade jag det mesta av grafiken, och komponerade även musik på SoundTracker. Det här hittade jag i mitt gamla arkiv:


Vi höll båda på med kampsport, så vi skulle göra ett street-fighter spel som utspelades i framtiden (storyn har jag glömt – om det nu ens fanns någon!). Här är några gamla sprites på hjälten som jag ritade i DeluxePaint! Joooy!