Waltz with Bashir

Jag har nu kommit nästan halvvägs i min utbildning inom vektorgrafik och animation som jag läser på distans. Uppgifterna blir som små uppdrag, just nu arbetar jag med ett lite större projekt som i slutändan skall resultera i en animerad reklambanner med ljud. Förhoppningsvis får jag även en nöjd kund! Kursen täcker många områden men, det är kul att snappa upp lite smarta trick och tekniker som en del professionella Flashanimatörer delar med sig på nätet. För någon vecka sedan läste jag i tidningen om en animerad biofilm, som blivit Oscarsnominerad – Waltz with Bashir. Tekniken som användes för att skapa filmen gjorde mig extra nyfiken – animationerna är nämligen huvudsakligen gjorda med Flash.

Jag visste att det var en antikrigsfilm, en sorts dokumentär om kriget i Libanon under 80-talet. Man får följa huvudpersonen Ari, en före detta israelisk soldat som försöker minnas sina förträngda minnen från en fruktansvärd tid. I början av filmen satt jag och studerade animationerna, men sjönk snart mer och mer in i filmen som växte sig starkare med en ytterst påträngade närvaro.

Med dagens mediabevakning hör och ser vi till vardags ganska avskalat på alla rapporter om krigsoffer, det blir nästan abstrakt på något sätt, vårt eget inbyggda försvar naturligtvis. Men den här filmen, den gick rakt igenom magen, jag hörde folk som satt och grät i biosalongen. Det var verkligen ett nytt sätt att nå fram med en berättelse om krigets förvridna personlighet.