Alternativ energikälla

{mosimage} 

Faktum är att majoriteten av oss har redan varit i kontakt med denna något bångstyriga energiform. Den finns där, i vår moderna vardag än så länge outnyttjad. Låt mig ge ett illustrerande exempel:

Jösse har ett mobilt handsfree av modell "pratsnöre" till sin mobil och bestämmer sig för att koppla loss det, och lägger ner det i fickan. En halv minut senare ringer det. Jösse himlar med ögonen, men bestämmer sig för att skippa mobilgrillen och ska plocka upp prylarna ur fickan.

Trasselhärvan som fiskas upp ur fickan har följande egenskaper:

  • Tar c:a 2 – 3 minuter att reda ut
  • Minst en knut har uppstått på sladden, i ovanliga fall en knop av typen skotstek
  • Något annat objekt ( ömtåligt eller värdefullt ) följer med upp i trasselhärvan.

Aha! Enkelt – Jösse kanske har nervös läggning och gräver gärna runt med händerna i fickan för att få inre frid och är själv orsaken till trasslet. Må så vara, men det finns andra exempel:

  • Kablarna bakom TV:n är inget man normalt bryr sig om ( eller städar ) men likvälActive Image uppstår svårartade kabelhärvor!
  • Kabelhärvorna bakom datorn är ännu värre, trots alla trådlösa tillbehör som finns.

Det måste helt enkelt finnas en kaosformig entitet, en kraft som uppstår när man tittar åt ett annat håll. Ett mellanläge mellan kraft och icke-kraft. Som Schrödingers katt, som kan vara både vara stendöd eller livs levande; svaret får vi när vi tittar efter. Måhända är detta en ledtråd som kan bekräfta strängteorin? Men mer intressant är kanske frågan hur vi kan utvinna energin ur våra trasselhärvor. Energimängden borde i varje fall gå att räkna ut, om det finns någon bra formel för att räkna ut förbrukad energi för irritation, fingermotorik och hjärnverksamhet som uppstår vid upptrasslingen.

Ftrasselkraft ~ Fupptrasslingskraft

Tyvärr riskerar trasselkraften förbli en outnyttjad energikälla eftersom vi tenderar bli mer och mer trådlösa, men vissa saker kommer alltid finnas i trasslingsbar form, så än så länge är det inte försent att söka forskningsanslag till NUTEK.

Continue reading Alternativ energikälla

Goa Grannar

{mosimage} 

Jag sitter ganska mycket vid datorn, det kan jag villigt erkänna. Mina grannar mittöver kan definitivt bekräfta detta, eftersom jag inte har skaffat någon rullgardin. I ögonvrån glimmar det till, en gång i kvarten, ciggarettglöden som hänger där mörkret. De drar alltid för gradinerna bakom sig. Omedvetet vrider jag på huvudet och tittar ditåt. Då låtsas de få syn på en flock fåglar, och jag fejkar att pennan trillade ner på golvet, igen. Ibland varierar jag med att sträcka ut armarna och gäspa.

Det kan inte finnas mycket annat att göra där ute på balkongen, mer än att stå i snö/fimp slasket, suga i sig pinnen snabbt och himla lite med ögonen. Jag är imponerad över hur ofta de går in och ut på balkongen. Hade de haft en hund hade den aldrig behövt vara nödig. Nästa gång får jag bjuda på lite fönstershow.

Continue reading Goa Grannar

Pang du är död!

{mosimage} 

Pang! Pang! Ratatatata! Krig vara rätt skoj när det utspelar sig på datorn, timmarna springer snabbt iväg. Det gäller att vara rätt rustad när man ger sig ut. Lustigt nog verkar soldatens burk med ärtsoppa hålla i flera år, till skillnad från datorns bäst-före datum som redan känns passerat dagen man packar upp den ur kartongen. Det är alltid försent att köpa en dator, men vad gör man – m-m-måste ju ha en.
Kanske är det dags att skaffa sig en spelkonsol istället, för där verkar ju spelprogrammerarna lyckas bättre med att pressa ur CPU juicen utan att kärnorna följer med. Men å andra sidan kan man köpa hur mycket tillbehör som helst till konsolerna. Själv suktar jag efter en Playstation 3, som jag hoppas ska börja säljas till våren. Dock är min gamla dator lyckligtvis inte helt bakom flötet när det gäller andra saker. Flänga runt på nätet, chatta och kladda med ritprogram verkar den i varje fall stå ut med utan att brinna allt för mycket. Men det har ibland hänt att jag önskat förpassa den till de sälla jaktmarkerna, nedför ett stup! Speciellt den jag har på jobbet.

Continue reading Pang du är död!